HJEMMEBRENNING I STEKEOVNEN


Det er enkelt å brenne kaffebønner i stekeovnen. Problemet med røykutvikling oppstår først ved mørkbrenning, det vil si når bønnene får en kjernetemperatur på 225 grader og går gjennom andre popping. Så lenge man holder seg til lys- og mellommørk brenning kan man fint gjøre dette i en langpanne.

IMG_8509

Når man sprer bønnene utover som ett lag i langpannen kan man brenne omtrent 300 gram kaffe om gangen. Sett pannen i kald ovn og still inn ovnen på varmluft 215 grader.

IMG_8513

Kaffebønnene vil da langsomt varmes opp slik at de tørker og etterhvert begynner å brennes. Første popping skjer når kjernetemperaturen i bønnene er omkring 200 grader. Tiden kan variere men første popping skjer gjerne etter 30-40 minutter.

IMG_8517

Rør gjerne litt i løpet av poppingen slik at varmen blir mest mulig jevnt fordelt.

IMG_8533

Når bønnene har fått en jevn brun farge tar du ut langpannen og setter den til avkjøling. I løpet av brenningen har det blitt frigjort en del bøss av sølvhuden som er løsnet fra bønnene. Dette kan du rense bort manuelt eller blåse bort utendørs før bønnene lagres i en lufttett boks. Det aller beste er å lagre bønnene i en vakuumboks slik at de ikke får anledning til å reagere med oksygen før de skal males og brukes.

IMG_8544

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page