Kaffe kan brennes på utallige måter, hjemme kan du bruke stekeovnen eller en stekepanne. Men det blir en del bøss av å brenne kaffe og røykutviklingen kan bli ubehagelig innendørs. Det er et godt alternativ å bruke en gassgrill utendørs.
De rå kaffebønnene fordeles i et enkelt lag i bunnen av en langpanne eller aluminiumsform som settes på grillen. De første 2-3 minuttene kan grillen gjerne være åpen slik at temperaturen ikke stiger for raskt mens kaffebønnene tørker. Av og til bør man riste på formen slik at bønnene snur seg og blir stekt på begge sider.
Etter 2-3 minutter kan man lukke grillen og gjerne kjøre på full effekt for å øke varmen.
Når bønnene kommer opp i en temperatur på ca 200 grader avgir de en lyd som likner popping av popcorn, men lyden er svakere. Dette kalles ofte for «first crack» eller første popping og indikerer at bønnene begynner å bli lysbrent.
Med 2-3 minutters mellomrom bør man riste på formen for å fordele varmen slik at bønnene blir jevnt brent. Ved omkring 225 grader avgir bønnene det som kalles «second crack» eller andre popping. Dette er en litt svakere lyd som indikerer at bønnene begynner å bli mørkbrent.
Man kan også røre i bønnene med en stekespade men må passe på å fordele bønnene jevnt i formen.
Når bønnene kommer opp i 240 grader er de franskbrent og ved 245 grader er de brent som italiensk espresso. For å få mellombrent kaffe må man avslutte brenningen før de kommer til andre popping. For å stoppe brenneprosessen bør bønnene helles over i en kald gryte eller form for å nedkjøles. Utendørs om vinteren kan formen settes på bakken for nedkjøling.
Samtidig kan man røre i bønnene og blåse bort bøsset som er dannet under brenningen. Når bønnene er blitt kalde heller man dem over på et glass eller en boks for oppbevaring.