Det skal ha vært i Etiopia at kaffen først ble brent og malt for flere hundre år siden. Etiopisk Yirgacheffe er kjent for sin intense blomsteraroma kombinert med en fyldig og fruktig sødme. Den sies også å ha undertoner av eksotiske krydder, med smak av pepper eller kanel.
For et par dager siden fikk jeg tak i en pose med Yirgacheffe råkaffe i en lokal kaffebutikk og nå har jeg både brent og drukket den.
Etter noen minutter på gassgrillen begynte bønnene å få farge.
Under første popping ser man tydelig hvordan det ytterste tynnet skallet begynner å løsne.
Det kan bli ganske mye bøss av skallene som løsner under brenningen, dette er en god grunn til å brenne utendørs.
Når bønnene er passe brent settes de til avkjøling, her har jeg helt dem over i en kald langpanne. Da er det også lett å blåse bort alle de små skallene som har løsnet under brenningen.
Etter avkjøling er det tid for å smake!
Etter å ha skylt papirfilteret i varmt vann tilsettes kaffen. Først tilsettes bare nok kokende vann til at kaffen blir våt. Ferskbrent kaffe avgir masse gass når den kommer i kontakt med kokende vann.
Et halvt minutt senere kan selve traktingen begynne. Hele trakteprosessen tar 2-3 minutter.
Nå er kaffen klar!