ETIOPISK YIRGACHEFFE

Det skal ha vært i Etiopia at kaffen først ble brent og malt for flere hundre år siden. Etiopisk Yirgacheffe er kjent for sin intense blomsteraroma kombinert med en fyldig og fruktig sødme. Den sies også å ha undertoner av eksotiske krydder, med smak av pepper eller kanel.

Etiopisk Yirgacheffe er en helt spesiell kaffe med fantastisk smak og aroma

For et par dager siden fikk jeg tak i en pose med Yirgacheffe råkaffe i en lokal kaffebutikk og nå har jeg både brent og drukket den.

Yirgacheffe råkaffe klar for brenning

Yirgacheffe råkaffe klar for brenning

Etter noen minutter på gassgrillen begynte bønnene å få farge.

Kaffe-13

Under første popping ser man tydelig hvordan det ytterste tynnet skallet begynner å løsne.

Første popping

Første popping

Det kan bli ganske mye bøss av skallene som løsner under brenningen, dette er en god grunn til å brenne utendørs.

Andre popping

Andre popping

Når bønnene er passe brent settes de til avkjøling, her har jeg helt dem over i en kald langpanne. Da er det også lett å blåse bort alle de små skallene som har løsnet under brenningen.

Avskjøling etter brenning

Avskjøling etter brenning

Etter avkjøling er det tid for å smake!

I dag ble det traktekaffe

I dag ble det traktekaffe

Etter å ha skylt papirfilteret i varmt vann tilsettes kaffen. Først tilsettes bare nok kokende vann til at kaffen blir våt. Ferskbrent kaffe avgir masse gass når den kommer i kontakt med kokende vann.

Kaffen avgir gass

Kaffen avgir gass

Et halvt minutt senere kan selve traktingen begynne. Hele trakteprosessen tar 2-3 minutter.

Vannet fordeles jevnt i kaffen

Vannet fordeles jevnt i kaffen

Nå er kaffen klar!

Aromaen og smaken av nybrent Yirgacheffe skuffet ikke

Aromaen og smaken av nybrent Yirgacheffe skuffet ikke

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page